Leksikon > Biler og motorcykler > Dæk > Læsning af dækkoder fra forskellige dækfirmaer

Læsning af dækkoder fra forskellige dækfirmaer

På et dæk er der en del forskellige dækkoder som det kan være lidt svært at gennemskue. Hvis vi starter i øverste venstre hjørne og fortsætter rundt med uret kan vi se følgende dækkoder på vores tegning.

 • Dæktype – angiver hvilken type bil dækket er beregnet til. P står for personbilsdæk, mens LT (Light Truck) står for varebil eller lastbil.
 • Dækbredde – angiver dækkets bredde i millimeter.
 • Højde/bredde forhold – angiver forholdet mellem dækkets højde og bredde. 65 betyder f.eks. at dækkets højde er 65% af dækkets bredde.
 • Opbygning – angiver hvordan dækket er opbygget. R står for radial, dvs. at dækkets trådlag løber radialt fra kant til kant. B står for bias construction, dvs. at dækkets trådlag løber diagonalt på tværs af dækket.
 • Hjuldiameter – angiver hjulets diameter i tommer.
 • Belastningsangivelse – angiver dækkets maksimale belastning i form af et belastningsindex. Bemærk at den maksimale belastning er ved korrekt dæktryk.
 • Hastighedsangivelse – angiver dækkets maksimumhastighed vha. en hastighedskode.
 • DOT og UTQG – angiver at dækket overholder hhv. et sæt amerikanske sikkerhedskrav og et amerikansk kvalitetssystem.


Dækkoder på et dæk

Dækket på tegningen har f.eks. dækkoderne P215/65 R15 89H. Det betyder at dækket er til en personbil, at det er 215 millimeter bredt og at højde/bredde forholdet er 65%. Dækket er radial og har en diameter på 15 tommer. Belastningsindex for dækket er 89 og hastighedsangivelsen er H. Derudover opfylder det både DOT og UTQG standarderne.

Specielle dækkoder på vinterdæk

DækkoderUdover koderne ovenfor kan der også stå M+S (Mud and Snow, Mudder og Sne) på et dæk, hvilket angiver at det er et vinterdæk. Oftest kan du også finde dækkets produktionsuge i en lille oval, samt en e-mærkning som er et stort E og et tal i en lille rund cirkel.

Dækkets produktionsuge angives som et tre- eller firecifret tal, fx. “3204” (uge 32 i år 04) eller 324 (uge 32 i år 04, 94, 84 eller tidligere). Uanset om det er billige dæk, så pas på med at købe dem hvis de er for gamle. Kvaliteten forringes som tiden går, da gummi ikke har det så godt med f.eks. sollys.

E-mærkningen angiver at dækket er lovligt i EU. Tallet angiver blot hvor i EU dækket er blevet godkendt, men det har ikke nogen betydning da godkendelsen gælder i hele EU.

Sidst kan dæk have en stor pil på siden. En sådan pil angiver at dækket er retningsbestemt, dvs. at dækket har et dækmønster som kun egner sig til at dreje i en bestemt retning.


3 kommentarer til “Læsning af dækkoder fra forskellige dækfirmaer”

 1. Jens skriver:

  Hvad så med sommer dæk kontra helårsdæk? Hvordan ser man forskel?

  Mvh Jens

 2. Bo skriver:

  Hvad betyder AO?

 3. Mads skriver:

  Hvor ser du AO henne?

Skriv en kommentar