Leksikon > Diverse > Fester > Kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup

Kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup

GuldringNår man har været gift i mange år kan man fejre kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup på bryllupsdagen. Det er også muligt at fejre alle de andre bryllupsdage med et tema (fx. papirbryllup efter 1 år), men det er mest almindeligt at holde sig til de tre store fester. Hvis brudeparret lever rigtig længe sammen kan de også fejre diamantbryllup og atombryllup, men så skal de have været gift i hhv. 60 og 75 år.

Til hver af de store bryllupsdage hører der forskellige traditioner (fx. om hvordan æresporten skal udformes) og hvilke sange der skal synges. Ligesom man efterhånden kan fejre bryllup på mange forskellige måder, så står det selvfølgelig en frit for om man vil følge traditionerne når man fejrer sin bryllupsdag.

Kobberbryllup

Man kan fejre kobberbryllup når man har været gift i 12,5 år (mellem stålbryllup og kniplingsbryllup). I modsætning til sølvbryllup og guldbryllup er der ikke så mange faste måder at fejre dagen på, da kobberbrylluppet er en relativt ny tradition at fejre.

Temaet for et kobberbryllup er at tingene gøres halvt i forhold til hvis man har sølvbryllup. For eksempel vælger mange at lave æresporten halv, så den stopper midt over døren eller er så lav at man næsten skal kravle under den (eller ihvertfald bukke sig for at komme igennem). Alt efter smag og behag er der også nogen der vælger at dekorere æresporten til et kobberbryllup med grøntsager i stedet for blomster.

I anledning af et kobberbryllup kan man også vælge at morgenmusikken kun skal spille halvt. Det betyder at musikerne starter på det sædvanlige sølvbryllupsprogram, men kun spiller det halvt igennem. Nogen fravælger helt musikken og vælger i stedet at vække brudeparret med grydelåg.

Generelt er et kobberbryllup kendetegnet ved at der er frit valg på alle hylder. Da der ikke er nogen faste måder at fejre dagen på kan man vælge at gøre præcis hvad man har lyst til og hvad der vil passe brudeparret bedst.

De fleste par vælge at fejre kobberbrylluppet på en eller anden måde, men der er også enkelte familier som vælger helt at springe festlighederne over.

Sølvbryllup

Når man har været gift i 25 år kan man fejre sølvbryllup (mellem karatbryllup og perlebryllup). Typisk arrangeres festlighederne på dagen af brudeparrets børn, familie eller venner.

Den faste måde at fejre sølvbryllup på er at en æresport sættes foran hoveddøren tidligt om morgenen. Mens æresporten typisk består af grøntsager til kobberbrylluppet, så pyntes den med grønne blade og årstidens blomster når der er sølvbryllup. Æresporten laves helt og i fuld størrelse, ligesom man ofte placerer et skjold med parrets navne øverst oppe.

Når æresporten er sat op vil man typisk vække parret ved at synge eller spille musik. Afhængigt af familie og venners talenter kan man vælge selv at spille eller hyre nogen professionelle musikere til at hjælpe. Traditionelt synger eller spiller man ”I østen stiger solen op” og ”Det er så yndigt at følges ad” når der er sølvbryllup.

Efter sang og musik inviteres alle gæsterne normalt indenfor til morgenkaffe. Hvis brudeparret ikke har så meget plads kan man evt. flytte morgenkaffen til et nærliggende fælleslokale eller forsamlingshus.

I gamle dage skulle gaverne til et sølvbryllup helst være lavet af sølv, men sådan er det ikke længere. Det er dog stadig en tradition at give flotte gaver når dagen fejres.

Guldbryllup

Guldbryllup fejres når man har været gift i 50 år. Ligesom andre bryllupsdage arrangeres dagen typisk af brudeparrets børn, familie og venner.

Den traditionelle måde at fejre dagen på minder meget om sølvbryllup. Ligesom 25 år tidligere opsættes der en æresport foran hoveddøren i løbet af natten og denne dekoreres med grønne blade og årstidens blomster. Øverst oppe på æresporten placerer man et skjold med parrets navne. Æresporten laves selvfølgelig i fuld størrelse, da det kun er til kobberbrylluppet at den skal være mindre.

Efterfølgende vækker man parret ved at synge og spille musik. De fleste familier vælger at synge de traditionelle sange ”I østen siger solen op” og ”Det er så yndigt at følges ad” når der er guldbryllup. Ofte ser man at der er hyret et par professionelle musikere til at akkompagnere sangene.

Når man er færdig med at synge vil brudeparret normalt invitere gæsterne indenfor til morgenkaffe. Nogen familier vælger dog at holde morgenkaffe i et fælleslokale eller forsamlingshus tæt ved hjemmet.

I gamle dage skulle gaverne til et guldbryllup helst være lavet af guld, men sådan er det ikke længere. Det er dog stadig en tradition at give flotte gaver når dagen fejres.


1 kommentar til “Kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup”

  1. Jane jensen skriver:

    Er det alm. At man bliver gift igen i den kirke man lev gift i for 12. Et halvt år

    Eller er det bare sjov og ballade når man inviterer til kobberbryllup kl. 14.30 i den kirke de blev ift i ?

    Venlig hilsen
    Jane Jensen

Skriv en kommentar